Comunicació científica
La comunicació científica és una eina molt potent per a connectar les persones amb els problemes de conservació. A continuació, he fet una petita selecció dels materials de difusió publicats al llarg d’aquests últims anys en forma de vídeos, notícies, entrevistes, congressos i materials divulgatius.
- Tot
- Congressos
- Premsa
- Sensibilització ambiental
Gent de riu
A 'Gent de riu' descobrim la diferència entre història i memòria, gràcies a un historiador que ens farà de guia per un recorregut sobre patrimoni hidràulic de la subconca del Congost. Durant aquest itinerari valorem com les societats del passat han gestionat l'escassedat i el risc amb relació als recursos hidràulics. Anem a la zona de barraques de la llera del Besòs, on el conflicte social se suma al mediambiental. A més, també tenim espai per a la fauna: en aquesta ocasió, els peixos són els protagonistes; coneixem quines espècies poblen la Tordera, acompanyant un grup de científics a fer pesca elèctrica.
Per què cada vegada hi ha menys varietat de papallones?
Cada vegada hi ha menys varietat de papallones. Un 70% de les espècies estan en declivi. Aquesta és una de les conclusions que s’ha arribat amb les dades recollides pel Catalan Butterfly Monitoring Scheme. Aquest projecte de monitoratge de les poblacions d’aquest insecte a Catalunya està format per una xarxa de voluntaris de tot el país. El Grup de Natura Freixe de Flix n'és una de les entitats col·laboradores.
Presentació oral al XXVI Congreso de AEFONA
XXVI Congreso de AEFONA – Presentació oral titulada “Cataluña, conservación y biodiversidad a través de la fotografía”. Congrés anual de la Asociación Española de Fotógrafos de Naturaleza a l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona).
Es constata la cria de llúdrigues a la Reserva Natural de Sebes
Es constata la cria de llúdrigues a la Reserva Natural de Sebes - Flix. Un fet que consolida el procés de recuperació d’aquesta espècie a l’Ebre. Amb el Connecti.cat de la xarxa visitem la Reserva tot descobrint l’entorn natural i on crien i viuen les llúdrigues.
Graven per primer cop una llúdriga amb la seva cria a la Reserva Natural de Sebes
La troballa confirma la recuperació d'aquesta espècie de mustèlid al tram final del riu Ebre. És un important descobriment que ha fet el Grup de Natura Freixe, l'entitat que gestiona la reserva. Arnau Pou, biòleg i responsable de l'àrea de conservació del Grup de Natura Freixe: "Que hi hagi llúdriga a la zona és senyal que l'hàbitat té una bona qualitat. Trobar-la amb una cria encara dona més senyals, i de fet deixa moltes portes obertes, perquè podem començar a plantejar la reserva com un gran reservori per poder dispersar tots aquests joves que van criant aquí aigües avall en aquest tram final de l'Ebre."
Descobrim la Reserva Natural de Sebes
La Reserva Natural de Sebes està gestionada pel Grup de Natura Freixe. La Reserva Natural de Sebes és un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre, situat a la Ribera d'Ebre. Conjuntament amb el Meandre de Flix ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. Hi trobem moltes espècies, entre elles els cavalls de la Camarga.
Un pas de zebra per a les llúdrigues de l'Ebre
La mort a principis de febrer d'un exemplar de llúdriga, atropellada a la C-12 sobre la presa de Flix (Ribera d'Ebre), ha portat els Agents Rurals i el Grup Natura Freixe -que gestiona la Reserva Natural de Sebes- a proposar a la Generalitat la creació de passos de fauna per evitar que els animals pugin els marges i travessin la carretera.
El Grup de Natura Freixe salva les espècies autòctones de les basses de reg de la Ribera d’Ebre
El Grup de Natura Freixe està duent a terme el projecte RESPECTA. El projecte promou acords de custòdia amb comunitats de regants per rescatar els peixos autòctons de les basses de reg i ajudar a la seva conservació. Aquest projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica.
Celebrem el Dia Mundial de les Zones Humides
Saps per què són tan importants aquests ecosistemes? T'ho expliquem en aquest vídeo! Celebra els 50 anys del Conveni de Ramsar amb nosaltres!
Riberes de l'Ebre, el nou projecte del Grup de Natura Freixe
El Grup de Natura Freixe dona el tret de sortida a “Riberes de l’Ebre”, un projecte que contribuirà a la restauració i millora de la integritat biològica dels espais fluvials protegits del tram final del riu Ebre. El projecte, que s’espera finalitzi el setembre d’aquest 2022, durà a terme actuacions basades en la restauració d'hàbitats.
Projecte pioner per rescatar els peixos atrapats a les basses de reg amb criteris mediambientals
L'objectiu d'aquesta jornada tècnica és posar en coneixement de diversos actors del territori, les principals actuacions del projecte Respecta, juntament amb els resultats preliminars i els objectius a mitjà termini que el GNF vol assolir amb la col·laboració de tots plegats, creant així, una nova eina de gestió ambiental per a les comunitats de Regants de la Ribera d'Ebre, per a que puguin contribuir a la recuperació i conservació dels peixos autòctons del territor
Presentació oral al II Simposi d’Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental de Catalunya
Presentació oral del projecte Enfocat en el II Simposi d’Aprenentatge Servei i Servei Comunitari Ambiental a la seu de Fundesplai, al Prat de Llobregat. Projecte d’APS centrat en emprendre accions de restauració, recuperació i millora d’una finca emblemàtica de Flix després de l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre del 2019.
L’anellament de cigonya blanca a Sebes
Aquestes setmanes els tècnics de la Reserva Natural de Sebes - Flix estan anellant les cries de cigonya blanca. Nosaltres els hem acompanyat per supervisar l'operació.
Les llúdrigues crien a la Reserva Natural de Sebes
Les imatges captades per les càmeres de fototrampeig que s’utilitzen per fer el seguiment d’algunes espècies que habiten a la Reserva Natural de Sebes, han permès veure una llúdriga amb la seva cria, la qual cosa certifica que les llúdrigues es reprodueixen a la Reserva Natural de Sebes. Aquest matí hem parlat d’aquesta important troballa amb Arnau Pou, biòleg i responsable de l’àrea de conservació del Grup de Natura Freixe.
Presentació oral al XIII Congreso SECEM
Presentació oral titulada “La estructura de la comunidad de mamíferos carnívoros de Cataluña (NE Península Ibérica) se organiza siguiendo gradientes ambientales”. XIII Jornadas de la Sociedad Española para la Conservación y Estudio de los Mamíferos SECEM a Guadalajara (Castilla-La Mancha).
Mirades: Les millors fotos dels millors fotògrafs explicades per ells mateixos
Article a la revista Descobrir Catalunya (número 243) dins l’article “Mirades: Les millors fotos dels millors fotògrafs explicades per ells mateixos”. Young Nature Photographers.
Descobrint l’essència de l’Ebre
Sortides guiades d'interpretació de la natura a bord del llaüt Lo Roget pel tram final del riu Ebre. Edició d’una guia visual de les espècies més vistoses, comunes i representatives que cal conèixer pels psrticipants. Amb el suport de l'Ajuntament d'Ascó.